Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A táncélet...

2011.04.25

Sz. Deme László: Kíméletlenül tánc

Wayne McGregor / Random Dance: Far
[2011-04-22]

Nem ismeretlen már Budapesten a brit Random Dance társulata, nagyjából lehetett is sejteni, hogy ismét a zsigeri koreográfiát futurisztikus és virtuális elemekkel ötvöző előadás érkezik. A közönség magasan jegyzi a műfajt: a produkcióra dugig telt a Trafó színházterme, pedig ezúttal még pótsorokat is beállítottak. Wayne McGregor koreográfus progresszív előadásait a világ minden táján érdeklődés övezi, pedig az alkotó nem hirdet mást, mint tiszta és világos hatásmechanizmust és az alkotás-befogadás örömét.

Bővebben...
 
Ingyenes táncórák a Tánc Világnapja alkalmából
Az Orkesztika Alapítvány szervezésében
[2011-04-21]
Az Orkesztika Alapítvány 2005 óta ünnepli nyílt nappal a Tánc Világnapját több, mint száz érdeklődővel közösen. Ilyenkor kortól, nemtől, előképzettségtől, testsúlytól és mindentől függetlenül valóban bárki kipróbálhat különböző táncórákat, táncstílusokat, hisz a mozgás senkinek sem árt.
Bővebben...
 
Wayne McGregor / Random Dance: FAR
200 % tánc a Trafóban
[2011-04-20]

Wayne McGregor korunk egyik legünnepeltebb koreográfusa, aki a világ vezető társulatainak készített előadásai között filmek (például a Harry Potter és a tűz serlege) koreográfiáin is dolgozik. 2013-ban a Bolsojnak készít majd új koreográfiát, valamint ő felelt a Radiohead zenekar legutóbbi videójának mozgásanyagáért is.

 

Bővebben...
 
Duda Éva Társulat: Credo
A Budapest Táncfesztivál keretében
[2011-04-19]
Bora Gábor szabadúszó táncművész, a 2010-es Év Legjobb Férfi Táncosa Díj tulajdonosa, az elmúlt években Duda Éva koreográfus több előadásában (Aréna, Lunatika, Faun című művekben) is emblematikus szerepkörökben volt látható. A Credo című előadás egy alkotói korszak lezáró akkordja és egyben a két művész első közös duettje.
Bővebben...
 
10 év után újra Budapesten Pina Bausch táncszínháza
[2011-04-19]
A 20. század táncművészetét meghatározó Pina Bausch néhány nappal legutolsó bemutatója után hunyt el 2009-ben, társulata azonban együtt maradt, és a repertoáron lévő előadásaikat továbbra is játsszák Németországban és világszerte. A Nelken (Szegfűk), a Café Müller és a társulat magyarországi tartózkodása inspirálta Wiesenland (Zöld Föld) előadások után most a Sweet Mambo című Bausch koreográfiát láthatja a magyar közönség a Nemzeti Színházban, a magyar soros EU-elnökség kiemelt kulturális programjaként.
Bővebben...
 
Halász Glória: Faun a ködben
Russel Maliphant: AfterLight
[2011-04-18]
Az Orosz Balett centenáriumára készítette Russel Maliphant azt a szólót, amely Vaclav Nizsinszkij szakmai rendkívüliségét és emberi tragédiáját sűrítette negyed órába. A táncmonodráma később egész estés darabbá bővült, a fénybe kapaszkodó alak partnereket kapott: két táncosnőt és némi elegáns semmitmondást.
Bővebben...
 
A Trafó nem a stabilitásról szól
Interjú Szabó Györggyel
[2011-04-14]
Az építőnek és rombolónak egyaránt tartott Szabó György négyévente újrakezdi szélmalomharcát a Trafó Kortárs Művészetek Háza védelmében. Maradva a Don Quijote-i képnél, az egyelőre sikeresnek bizonyuló küzdelem óriásai most abszurd támadást indítottak az intézmény ellen, amelynek vezetője erre a legkockázatosabb módon, párbeszéddel szeretne reagálni.
Bővebben...
 
Ulysses nappalija
közösségi tánc színház performansz
[2011-04-14]
Az „örök visszatérés mítosza” az emberiség egyik legalapvetőbb kérdéseit veti fel. Hová tart az ember, aki egész életében úton van? Ez az úton levés nemcsak a keleti, a nyugati, hanem a Föld valamennyi emberét jellemzi. A társulat joyce-i gondolkodásmód mentén az örök visszatérés, a végtelennek tűnő utazás témájából kiindulva az ellentmondásokban rejlő teljesség kérdését járja körbe. Egy este a nappaliban.
Bővebben...
 
Inferno - táncjáték Liszt Ferenc műveire
A Szegedi Kortárs Balett bemutatója
[2011-04-14]
Inferno címmel premierre készül a Szegedi Kortárs Balett. A Pataki András  igazgatása alatt működő társulat új, két felvonásos estje, - amely a nemzetközi Liszt-évhez kapcsolódóan a zene nagymesterének műveire készült - 2011. április 15-én látható először a Szegedi Nemzeti Színházban, majd május 31-én a Művészetek Palotája Fesztivál Színházban, Budapesten. Az előadás első részében a világhírű argentin koreográfus, Roberto Galván búcsú darabja debütál Dante-szimfónia címmel, a mester ezzel tesz pontot 30 éves táncművész pályájának végére és folytatja ékszerész mesterségét. A második rész, a Belső pokol, Juronics Tamás rendezése.
Bővebben...
 
Ismét 200% tánc a Trafóban
[2011-04-13]
2011. április 14-től egy hónapon át négy, a tiszta tánc műfaját bemutató kortárs táncprodukciót láthat a közönség a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A 200% tánc névvel fémjelezett sorozat olyan előadásokat takar, amelyekben nem a kísérletezés, a műfajok közti átmenet, hanem a tiszta tánc szépsége dominál. A tökéletes kompozíció, a kidolgozott látvány, a mozdulatok dinamikája, valamint az érthető, átgondolt forma, és a zene atmoszférateremtő ereje.